İçeriğe geç

Şehid Abdulhalim Sadullayev

“Bizim düşmanlarımız bizim milli kahramanlarımızın mezarlarının özgürlük mücadelesinin sembolü olmasından korkuyorlar ve bizi bu sembollerden mahrum bırakmak istiyorlar. Ancak biz hiçbir zaman milli kahramanlarımızı unutmayacağız. Onlar tüm Çeçen nesli için kahramanlık ve yiğitlik örneği olarak kalacak. Ve bizim için bu acı günün tesellisi bizim ölülerimizin Cennete, onların ölülerinin Cehenneme gidecek olmasıdır”  Şehid Abdulhalim SadullayevDünya, Abdulhalim Sadullayev’ i, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Aslan Mashadov’un şehadetinden sonra, Çeçen İçkerya Cumhuriyeti Şura Meclisinin Cumhurbaşkanlığı görevini kendisine tevdi etmesiyle tanıdı.

O güne kadar adı fazlaca duyulmamış , ama yaptığı hizmetlerle Çeçen Cihadının önde gelen Mücahidlerinden biri olan Sadullayev, Cumhurbaşkanlığı görevini üstlenmesi ile Rusların  Şamil Basayev’den sonra en çok aradığı kişi haline geldi.

Çeçenistan Cihadının başına geçmesinin üstünden bir yıl yeni geçmişti ki,  Ömrünü İslam’ı öğrenmeye, öğretmeye ve cihada adamış örnek bir şahsiyet olan Sadullayev’ i de daha önceki Çeçen Cumhurbaşkanları gibi Şehadetle cennete uğurladık.

Çeçenistan, İslam Ümmetinin yetim coğrafyası. Anaları kan ağlayan belde. Kundaktaki bebekleri kurşunlanan, tüm devlet başkanları şehid düşmüş olan onurlu ülke.

Sadullayev’in Şehadeti bizleri derinden sarstı. Ancak tesellimiz o ki şehidlerimiz gelen zaferin habercisidir. Yüz yıllardır rus emperyalizmine ve zulmüne karşı direnen Çeçen halkı, bu uğurda neredeyse tüm liderlerini şehid verdi. Ama bütün dünya gördü ki, şanlı Çeçen Cihadı şehid olan her yiğidin ardından daha da bereketlendi.

Ruslar İlk olarak Dudayev’ i şehid ettiklerinde Çeçen cihadının biteceğini zannetmişlerdi. Ama o günden bu güne direniş, rusların beklediğinin tam tersine arttı. Zelimhan Yandarbiyev ve Arslan Mashadov’u  da  şehid eden Rusya’nın savaşın sona ereceğini sandığı bir zamanda İslami Direniş bayrağını Sadullayev devraldı ve bir yıl aşkın bir süre bu kutsal mücadelenin sancaktarlık görevini ifa etti.

Şehid Abdulhalim Sadullayev’in  bir diğer özelliği de İslami ilimler üzerine ihtisas yapmış bir şahsiyet olmasıydı.Bu yönü sebebiyle, 1999 yılında Çeçenistan Devlet başkanı Aslan Mashadov  tarafından Şeriat Anayasası Devlet Komisyonu Başkanlığına getirildi.Bu görevi yürüttüğü dönemde de  Çeçen Mücahidlerin eğitimlerinde büyük rol oynadı. Savaş esnasında cepheleri kendisi bizzat gezip mücahidlere nasihatlarda bulunuyor ve  onlara moral vererek, İslami Bilgi seviyelerinin artması için azami gayret gösteriyordu .2002 yılında ise, Şehid Aslan Mashadov’un yardımcılığı görevine getirildi.Diğer yandan, kendisi Rus İşgaline karşı cihad ederken, bilinen bütün savaş kurallarını ve ahlaki değerleri yok sayan Ruslar, Hanımını ve çocuklarını kaçırarak, bu yolla kendisini yolundan alıkoymaya çalıştılar.O ise, bütün tehditlere aldırmaksızın Rusların önerilerini reddetti.Hanımı ve çocukları kendisinin tavizsiz tutumuna cevap olarak Ruslar tarafından vahşice katledildiler.Çoklarının  sabretmeyi imkansız gördüğü bu imtihanı, o engin bir metanetle karşıladı.Rusların bu girişimi, Şehid Sadullayev’in duruşunda milimetrelik bir oynamaya dahi sebep olmadı.

Aslan Mashadov’un Şehid edilmesinden hemen  sonra, 9 Mart 2005’te göreve gelen Sadullayev, daha ilk açıklamasında katillerle barış yapmayacaklarını ve Rusları bütün Kafkasya’da vuracaklarını açıklamıştı. Sadullayev’in emrindeki birlikler o günden bu güne binlerce Rus askerini öldürdüler.
Ve artık o da yok. Daha 39 yaşında hayatının son 12 yılını dinini ve topraklarını savunmaya adamış bir din adamını, bir komutanı kaybettik. İslam Ümmeti üst üste komutanlarını kaybediyor. Ama elhamdulillah, yerlerini dolduracak yeni mücahidler sıralarını bekliyorlar.
Ümmeti her zamanki gibi yine en büyük darbeyi münafıklardan almakta. Sadullayev’in sadece 55 dolara yerinin bulunduğu söyleniyor. İnanıyoruz ki  mücahid kardeşlerimiz Sadullayev’in şehid  edilmesine neden olanların cezasını kısa zamanda vereceklerdir.

Çoğumuzun haritada yerini bile bilmediği bir İslam beldesi olan Çeçenistan, şehid üstüne şehid vererek zafere koşarken bizler  o izzetli tevhid erlerine uzaktan bakıyoruz. Tıpkı Filistin’e, Müslümanların ölüm haberlerine boş gözlerle baktığımız gibi.
Ey İslam ümmeti daha ne kadar susacağız? Her geçen gün şerefli  ölüm haberlerini duyduğumuz kardeşlerimiz için ellerimiz duaya kalkamaz mı en azından ?

Ey Sadullayev!

Biz şahidiz senin İslam ümmetinin izzetini korumak için hayatını adadığına. Heybetli duruşun ve sarsılmaz imanınla kafirlerin kalbine korku saldığına. Biz şahidiz vahye şahitliğine. Sende tüm iyi insanlar gibi gittin, vazifelerin saatleri aştığı bu zamanda, yükümlülüğünü en güzel şekilde ifa ederek. Onurlu bir gidişle, kafirlerin ve münafıkların adice tekliflerini buruşturup yüzlerine fırlatarak, geçip gittin küfrün zulmeti ile kire ve karanlığa bürünmüş bu dünyadan.

Rabbimizden istiyoruz ki, seni Firdevs Cennetiyle nimetlendirsin ve Hz.Peygambere, Şehidlerimize ve şereflerini teslim ederek yaşamaktansa şereflice ölmeyi tercih edenlere komşu kılsın.

Tarih:Köşe Yazıları

İlk Yorumu Siz Yapın

Bir cevap yazın